Fakta om våra fårskinn

Asa Farm föder främst upp Gotlandsfår, men ibland korsar vi med rasen Leicester. De är ganska lika Gotlandsfåren men lite tyngre och har vit päls. Lammen föds på våren och lever största delen av sitt liv utomhus. Fåren är bra landskapsvårdare och när de växelbetar med nöt eller häst gynnas artrikedom och ett öppet beteslandskap.

Från svart till gräddvitt

När gotlandslammen föds är de svarta men efterhand ljusnar deras päls och hos vuxna djur ser man ofta en mörkare rygg och ljusare flanker. Genetiken styr fårets färgsättning medan miljön till dels påverkar pälsens kvalitet. De allra bästa tacklammen får stanna kvar på gården och föra sina gener vidare.

Numera används fårskinn ofta som inredningsdetalj och många tycker att en lite större lock är vackrare. Förr i tiden sydde man ofta kappor och västar och då var det viktigt att skinnen hade lika stor lock över hela ytan och höll en jämn färg. Marknaden ville ha kläder med en enhetlig, vacker yta. För möbelproduktion gäller detta fortfarande och vi använder det som riktlinjer i vår avel.

Enligt Gotlandsfårsföreningen ska skinnen se ut som följer:

  • Färgen ska vara jämnt utbredd över kroppen. Vanligtvis grå, men variationer finns från vit-grå till svart. Brun eller rödaktig färgton bör inte användas till avel.
  • Locken ska vara fast och ”bubblig”, minst 1-2 cm stor, jämnt fördelad över kroppen. Tjocka korkskruvsformade lockstaplar så kallade ”istappar”, ger ett vackert persianmönstrat skinn.
  • Håret ska vara glansigt, spänstigt och relativt grovt i sammanhängande staplar. 1-2 cm breda. Håren ska ha samma grovlek över hela kroppen, utan tunt fjunigt så kallade ”spindelhår” emellan.
  • Lagom täthet är bäst! Med allt för täta fällar blir huden tjock och skinnen blir för tunga till konfektion.

Kvalitet

Tolkningen av begreppet kvalitet varierar från person till person.  För en del handlar det om lockarnas form och glans, för andra handlar det om hållbarhet. For oss är bästa skinnkvalitet en kombination av estetiska egenskaper och skinnets förmåga att klara långvarig användning.  Det är inte ovanligt att ett fint Gotlandsskinn kan användas i upp mot 20 år.

Asa Farms lockiga fårskinn finns i 3 olika längder:

  • Mattskinn –  helt oklippta- ej tvättbara
  • Plädskinn – klippta till 35 mm – tvättbara
  • Pälsskinn – klippta till 18 mm, ofta med liten lock, tvättbara

Skönhet har olika uttryck

Alla skinn blir inte perfekta och ofta kan de udda skinnen vara väldigt omtyckta. Någon gillar de svartbruna medan någon annan gillar ett ljus-melerat skinn. Även kvaliteten skiljer sig åt, några är silkiga och svala medan andra kan vara luddiga och gosiga. Ett silkigt skinn samlar inte på sig så mycket smuts eftersom partiklar i mindre grad fastnar på glansiga hår. Ett ulligt skinn kan däremot vara ett bra bruksskinn då det värmer gott och binder in mycket luft. Det kan vara mysigt i en barnvagn eller som sittunderlag, då det både är mjukt och luftigt.

I vår webbshop hittar du ett urval av skinn. Söker du något speciellt eller vill komma förbi och känna på skinnen är du välkommen att ringa och bestämma en tid.

Asa Farms lockiga fårskinn finns i 3 olika längder:

  • Mattskinn –  helt oklippta- ej tvättbara
  • Plädskinn – klippta till 35 mm – tvättbara
  • Pälsskinn – klippta till 18 mm, ofta med liten lock, tvättbara

Rätt skötsel hjälper dig att hålla ditt fårskinn vackert längre! Följ skötselråden som du får när du köper ditt fårskinn.

Våra skinn bereds hos Tranåsföretaget Donnia Skinn som har en av Europas modernaste beredningsanläggningar.